content image

Herman Sol

is de zanger van 'Easnadh' en hij speelt gitaar, tenor banjo en mandola

Herman Sol speelt vanaf zijn 15e gitaar en komt als 25-jarige voor het eerst in contact met volksmuziek in het toenmalige Folkcafe Willem I in Arnhem. Via 'the Dubliners' komt hij in aanraking met traditionele Ierse volksmuziek en is helemaal verkocht. De prachtige opzwepende reels en jigs en de meeslepende ballads en slow airs roepen een diepe herkenning bij hem op.

Vanaf dat moment wil hij deze muziek zingen en tot leven brengen op een instrument. Hij begint 'rebelsongs' te zingen, zichzelf begeleidend op de gitaar, en probeert zich de authentieke Ierse uitspraak zo goed mogelijk eigen te maken. Als melodie-instrument kiest hij de tenor banjo, geinspireerd door Barney McKenna van 'the Dubliners'.

Al snel ontdekt hij dat de kennismaking via 'the Dubliners' pas een eerste begin is en dat zich daarachter een grootse muziektraditie bevindt, die tot uitdrukking wordt gebracht door prachtige Ierse bands als Planxty, the Chieftains, Altan, Dervish en Lunasa.

Na zelf 20 jaar Ierse muziek te hebben gemaakt in verschillende folkbands heeft hij nu zijn stek gevonden bij 'Easnadh', waar hij zijn muzikale inspiraties volledig kwijt kan.

Contact